söndag 27 mars 2011

Söndag.

God förmiddag, mjölkkossan Jonsson här.
Söndag idag och kalendern gapar tom, så som alla andra dagar nu för tiden. Adam jobbar och jag och Bellis chillar hemma. Hon har nyss somnat till lite efter att ha suttit fast vid mina bröst i typ 1 1/2 timme... Joråsåatt...Nu känner jag att jag bara vill lägga mig och sova också, men högar med tvätt och disk stirrar på mig och måste tas hand om, annars får jag panik - jag hatar när det ser stökigt ut! Haha, ja jag är konstig, varför vila när man kan städa?

Annabelle är verkligen huuuuur fin som helst hörrni, alltså, jag tittar på henne hundra gånger om dagen och får typ intala min själv att hon är MIN, för jag fattar det inte riktigt! Hon är så snäll också, hon grinar max en halvtimme om dagen, och då är det mat-eller magrelaterat (vad annars skulle hon ha att grina över egentligen?).
Det som jag trodde skulle vara det "jobbigaste" med att få barn var det här med sömnbristen, men den är inte så farlig faktiskt, däremot skulle jag ju gärna vilja haft lite mer förvarning om att mina handleder skulle "paja"... Ibland kan jag knappt lyfta upp henne pga smärtan i speciellt vänster handled, alltså jag gör det ju, men inte utan att svära en ramsa samtidigt (så klart i ljuv, gullig stämma)..
Och brösten är ju ett kapitel för sig, dom lämnar jag utanför det här inlägget. Ni som läser detta och som är mammor, hur länge ammade ni? Och slutade ni amma för att ni inte ville amma längre, eller för att mjölken tog slut eller av någon annan anledning? Jag känner mig ganska kluven just nu, och det känns liksom lite "fult" att inte vilja amma sitt barn... Dela gärna med er av era erfarenheter!

Nu ska jag ta och klä på mig och ta tag i dagen, jag har i och för sig en plan idag, och det är att gå till Claes Ohlsson och köpa hörselskydd till Annabelle så att vi kan gå på basket på tisdag!

7 kommentarer:

Sara sa...

Ammningen ÄR ett kapitel för sig, verkligen. Jag har helammat i 6 mån och är skitglad för att det har funkat relativt problemfritt. Det är sjukt praktiskt att amma, man slipper fixa med ersättning, flaskor, värma, packa med sig mat osv osv. Jag tycker det är superjobbigt nu när Gry måste ha annan mat, det var så enkelt innan när maten alltid vad med. :) Har också många när mig som tyckt ammningen känts jobbig, men ändå hållt i och till slut fått till det bra och varit jätteglada för det. Har också haft dem som gett upp för de hade ont, det var jobbigt eller inte funkade helt enkelt och det är såklart lika okej det! Man ska inte lida, det är det inte värt. Och vill mam bara inte så är ju det också helt okej,självklart. Men som sagt, jag tycker det varit otroligt praktiskt och bra (och billigt, haha)!

Jessica sa...

Sara, har du använt bröstpump? Om ja, är det ett bra inköp?

Anna sa...

Funkar amningen så är det ju toppen. För min del så hade jag ju mat för sju små i från början och fick pumpa ur mellan gångerna för att inte så mjölkstockning. Jag kände mig som så många andra som en vandrade matlåda. Maten tog sen slut pang bom en kväll så vi fick börja med ersättning. När jag berättade det på BVC så undrade de om jag verkligen hade försökt att amma honom, osv osv. Funkar det inte / maten tar slut/ eller vad än det må vara så är det alltid din ensak, man bestämmer helt och hållet själv. Man ska faktiskt må bra också.
När T var 4 månader var maten helt slut och han fick endast ersättning och det gick bra det med. Han blev mätt och nöjd och jag va glad/avslappnad/nöjd.
Men man får prova sig fram. jag tycker inte det finns några rätt och fel.

Kram A

Elin sa...

Hej och stort grattis! :) Det här med amning.. jag ammade min dotter i 14 månader. Hade tokmycket mjölk och hon ville helt enkelt inte sluta. Dock blev det besvärligt när jag började jobba igen när hon var ca 10mån. Eftersom jag var ifrån henne på dagtid så ville hon ju inte annat än ammas när jag väl kom hem, vilket resulterade i att hon sög sig fast vid bröstet och helt enkelt vägrade låta mig göra ngt annat på ett par timmar.. därför slutade jag när hon var 14 mån och flaskan fick ta över. Jag älskade att amma, första månaden gjorde det ont och var en ren pina men sen tyckte jag att det var hur mysigt och praktiskt som helst. Och sen får man ju en underbar närhet med barnet också :) ..men jag tror full o fast på att var och en själv vet vad som passar sig själv bäst och om du inte trivs med amningen så kanske det bästa är att ge mjölk på flaska? Men jag tycker ändå att du ska känna dig för ordentligt innan du bestämmer dig :) Kram Elin

Sara sa...

Ja, jag har en pump! Gud, det var en sjukt bra investering de första månaderna, det är ju ett jäkla tryck. :)Så jag pumpade en del för att "lätta på trycket"och sparade så att Marcus kunde mata Gry när jag var borta ibland. Men efter 3-4 mån så gick det inte riktigt pumpa längre, då hade mängden anpassat sig och det var inte sånt tryck alls. Ville pumpa ur för att jag skulle va borta, men då har vi fått ha ersättning ist för jag fick inte ur nåt. Men i början var den kanon att ha! :) ps. man känner sig verkligen som en kossa ibland, en vandrande matmaskin, gud alltså. Men det blir bättre :)

Anonym sa...

Forskning påvisar om och om igen att det är galet bra att amma så länge man kan. Ingen ersättning i världen kan ersätta bröstmjölkens sammansättning. Genom att amma förebygger man en rad sjukdomar i framtiden samt stärker immunförsvaret. Kan man amma, så är rek. minst 6 månader, men gärna mer.
Lycka till!

Linda sa...

Jag ammade Siri tills hon var 6 månader ganska så precis. Men hade dock inte överdrivet mkt mjölk och den va ganska blaskig så hon fick ersättning som komplement från att hon var 2 månader. Sen trappade jag ned succesivt så sista 1,5 månaderna ammade jag bara 2 ggr per dag. Bröstpumpen funkade inget vidare för mig, hade en av de bästa på marknaden dvs Avents men trots pumpandet så ville mjölken inte rinna till så lätt så den blev knappt använd. Lycka till hur än du nu gör!